Saturday, 23 April 2011

Apa itu ISLAM..????

Hmm...Apa tu ISLAM..???Bak kata orang Kedah,,,menatang pa ISLAM...???Sabda Rasulullah S.A.W:Terbinanya ISLAM di atas 5:Mengucap dua kalimah syahadah dan dirikan solat dan tunaikan zakat dan haji dan puasa di bulan Ramadhan...Sahabat-sahabat sekalian,,ISLAM ni ibarat rumah....First step nak bina rumah kena ada tapak...First step nak jadi Muslim kena mengucap dua kalimah syahadah...Mengucap ni macam tapak kepada sesebuah rumah...Kalau x dak tapak,,macam mana nak bina rumah..???x gitu..???Yang kedua kena ada tiang...Haa...macam tu jugak ISLAM...Kena ada tiang...Apa tiang agama..???Ya..Solat..Solat kita mestilah sempurna..Kalau solat kita x sempurna sama lah macam kita letak saja tiang tu atas tanah tanpa kita  pacakkan dalam tanah...Kalau tiang tu kita x bubuh simen elok,,,x pacak dia elok2....Senang runtuh bila ditiup angin...Yang ketiga puasa..Puasa ni macam dinding kepada rumah kita...Tapi x kan la kita nak biarkan dinding kita tu tanpa simen dan menampakkan bentuk bata-bata yang berketul-ketul....???Untuk meng'cover'kan bata-bata tu,,kita mestilah salut dinding tu dengan simen....Begitulah dengan puasa sunat kita yang akan meng'cover'kan seluruh kecatatan pada dinding-dinding kita....Yang keempat,,zakat...Zakat ni wajib x...???Ya..Ia wajib...Bina rumah kena ada bumbung x...???Mestilah kena ada bumbung....Haa...Zakat tu macam bumbunglah..Bumbung yang melindungi kita daripada hujan dan panas...Apabila kita keluarkan zakat,,Allah akan memberkati semua harta-harta kita..Allah akan melindungi kita daripada reziki yang haram...Seruju..???Yang terakhir Haji....Haa...Haji ni ibarat perabot dalam rumah kita...Selepas kita bina rumah besar-besar,,ada tiang yang kukuh,,ada dinding yang kuat dan cantik dengan warna catnya,,,ada bumbung yang jadi pelindung kita...Yang terakhir mestilah kena ada perabot..Kalau x,,sia-sia saja kita bina rumah elok-elok tapi x dak perabot...Perabot x semestinya kita beli sekaligus...Sikit-sikitlah...Macam haji,,kita x boleh tunaikann haji dengan sekaligus...Mesti kena kumpul duit dulu..Last sekali bila duit dah cukup,,barulah kita pergi tunaikan haji..Kan...????Haa...Dah cukup step-step nak bina rumah..Alhamdulillah...Tapi ingat,,Lepas kita bina rumah...Jangan kita tinggalkan macam tu saja....Lepas kita dah mengucap,,dah bersolat,,dah tunai zakat dan haji,,dah puasa...Jangan kita rasa kita dah cukup sempurna...Rumah apabila kita tinggalkan ia lama-lama,,ia akan bersawang,,mula retak,,mula jadi usang,,akhirnya runruh...Kita kena selalu berada dalam rumah kita...X guna bina rumah besar-besar tapi kita x duduk dalam rumah tu.....

Solat macam rumah..Ada tapak,ada tiang,ada bumbung
,,ada dinding,,ada perabot..




2 comments:

AkuComotComot said...

hebt anta!.. Alhamdulillah..ni pnduan utk bebdk skrg na sedr psai solt...! mabruk!

ibn saad said...

syukran...ilham dari Allah....ni modul dlm usrah ana...ana jd naqib dlm usrah.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...